Paraziták a szervezetben: a tünetek jelzik a jelenlétét

Paraziták a szervezetben: a tünetek jelzik a jelenlétét

A specifikus tüneteken túl a szervezetben lévő paraziták olyan tüneteket vagy egészségügyi problémákat okozhatnak, amelyek nem mindig kapcsolódnak ezeknek a mikroorganizmusoknak a jelenlétéhez. Beszéljünk erről ebben a cikkben.

Azonban, ha egyszer a testben számos olyan tünetet váltanak ki, amelyek általában romlanak, ha nem végeznek kezelést. Itt olyan tünetek alakulnak ki, amelyek zavarják az egészségünket. Ezért fontos megtanulni, hogyan lehet felismerni a paraziták jelenlétét a szervezetben, és időben orvoshoz fordulni.

Típusától függően, az ilyen szervezetek táplálkozhatnak a vörösvértestek, ami vérszegénység, elfogyasztott étel, ami alultápláltság, szorongás; vagy akár megakadályozza a szervezet eltávolítja a felhalmozódott toxinok.

Annak érdekében, hogy megszüntesse a bélférgeket az általuk érintett testből, speciális gyógyszerek alkalmazhatók, amelyeket csak receptre és gondos orvosi ellenőrzésre kell alkalmazni toxicitásuk miatt.

Amint azt a Centers for Disease Control and Prevention, CDC, lehet szerződött a fogyasztás szennyezett víz vagy élelmiszer, érintkezik a vér és rovarcsípés.

A test fertőzésekor azonban számos olyan tünetet okoznak, amelyek kezeletlen állapotban általában romlanak. Ezért fontos megtanulni, hogyan lehet felismerni a paraziták jelenlétét a szervezetben, hogy azonnal beavatkozzunk az orvosi terápián keresztül.

Paraziták a szervezetben: tünetek

Paraziták a szervezetben tünetekElőször is hangsúlyozni kell, hogy a paraziták olyan szervezetek, amelyek egy másik szervezetben élnek. A leggyakoribbak a bélrendszer, amelyek mind a vékony, mind a vastag bélben telepednek le. Fontos hangsúlyozni, hogy többféle parazita létezik. Ezért a parazita fertőzés tünetei ugyanolyan változatosak lehetnek.

Fontos azonban figyelni néhány klinikai megnyilvánulásra, különösen akkor, ha érintkezésbe került a fertőzés forrásaival, például háziállatokkal, szennyezett ételekkel, kockázati területekkel stb.,

Parazita okozta alvászavarok

Mint tudjuk, az alvászavarok több ok miatt következnek be. Valójában a különböző fizikai vagy érzelmi állapotok közvetlenül befolyásolják a melatonin csökkent termelését.

Bár a jelenség több tényezőtől is függhet, a parazitákat is figyelembe kell venni.

A Journal of Immunology Research-ben közzétett kutatások szerint ezek az organizmusok módosíthatják az alvási mintákat, mind az immunválasz következtében, mind a közvetlen hatások révén. Lényegében képesek előállítani:

 • Álmatlanság.
 • Alvási nehézség.
 • Enuresis (akaratlan vizelés).
 • Fogak csiszolása alvás közben.
 • Bőrproblémák

A testet érintő számos betegség tükröződik a bőr megjelenésében is, ami különböző bőrváltozásokat okoz.

Ebben a tekintetben fontos figyelembe venni, hogy a parazita fertőzések a bőr bizonyos megnyilvánulásait is kiválthatják.

Valójában az észak-karolinai orvosi folyóiratban közzétett kutatás azt állítja, hogy az orvosoknak jobban tisztában kell lenniük a parazita betegségekkel kapcsolatos bőrkiütésekkel; hogy azonnal beavatkozzanak az ügy kezelésével. A különböző tünetek között megtaláljuk:

 • Fekély.
 • Ekcéma.
 • Száraz bőr.
 • Csalánkiütés.
 • Kiütések és pattanások.
 • Fáradtság

A szervezetben egyes paraziták által okozott gyengülő és táplálkozási hiányosságok miatt erős fáradtsági epizódok vagy erős kimerültség érzése váltható ki, ami még megakadályozza a normális tevékenységek elvégzését.

Irritábilis bél szindróma

Irritábilis bél szindróma egy olyan rendellenesség, amely magában foglalja bizonyos tünetek, mint a hasi fájdalom, duzzanat és székrekedés.

Bár pontos eredete még nem ismert, úgy gondolják, hogy sok esetben a paraziták jelenlétéhez kapcsolódik a szervezetben.

A World Journal of gastrointestinalis Pharmacology and Therapeutics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegeknél fokozott a Blastocystis, a Cryptosporidium és a Giardia organizmusok jelenléte.

Ezenkívül azt sugallja, hogy az ilyen paraziták fontos szerepet játszanak az IBS patogenezisében. További vizsgálatokra van azonban szükség a megerősítésekhez.

Emésztési problémák, paraziták a szervezetben

Emésztési problémák, paraziták a szervezetbenAmint azt a paraziták immunológiájáról szóló közzétett kutatás jelentette, ezek a szervezetek különböző károkat okoznak a bélnyálkahártyában, amelynek szerepe az, hogy felszívja a tápanyagokat az élelmiszerből a megfelelő emésztés biztosítása érdekében.

Az azt alkotó sejtek későbbi módosítása bizonyos emésztési rendellenességeket okozhat, például:

 • Hasi gyulladás.
 • Emésztési problémák.
 • Visszatérő gyomorfájdalom.
 • Ételallergia és intolerancia.
 • Anaemia

A vérszegénység egyes esetei parazita fertőzésektől függhetnek. Az American Journal of Clinical Nutrition-ban közzétett kutatások szerint http://www.richardscafe.hu/intoxic-a-termeszetes-orvossag-a-test-parazitak/ a vérveszteséget okozó paraziták, amelyek vérszegénységhez vezetnek, a következők:

 • Ankylostomas (Necator americanus és Ancylostoma duodenum).
 • Fertőzés férgek (Trichuris trichiura).
 • Schistosomiasis (Schistosoma mansoni, hematobium és japonicum).

Súly problémák

A súlycsökkenés nyilvánvaló ok nélkül sokak számára előnyös. Azonban egy ilyen esemény mögött elrejtheti a parazitákkal kapcsolatos problémát.

Mivel ez a tanulmány megjelent az Archives of Medical Science Államok, gyermekkori parazitózisok társított: vérszegénység, anorexia, étvágytalanság, késedelmes növekedés és fejlődés.

Ezenkívül a leptin és az adiponektin szekréciójában bekövetkező változásokhoz is kapcsolódnak. Így mindezen tényezők összege hozzájárul a testtömeg-index változásához, valamint a túlzott fogyáshoz.

Mentális egyensúlyhiány és paraziták a szervezetben

Amikor ezek a kórokozók behatolnak a szervezetbe, megzavarhatják a mentális folyamatokat, valamint az idegrendszer működését.

Amint azt a Journal of protective foods-ban közzétett tanulmány jelzi, néhány élelmiszer-eredetű parazita, mint például a Taenia solium metacestodes és a Toxoplasma gondii( bradyzoites) szövetcisztái; befolyásolhatja a mentális egészséget az agy közvetlen fertőzésével.

Ezenkívül ugyanaz a kutatás azt állítja, hogy ezek az organizmusok hozzájárulhatnak a mentális betegségekhez az immunrendszeren keresztül vagy a neurotranszmissziós utak befolyásolásával. A különböző tünetek közül, amelyek megnyilvánulhatnak, van:

 • Depresszió.
 • Idegesség.
 • Szorongás és stressz.
 • Hangulatváltozások.
 • Memóriavesztés.

Reproduktív problémák

A parazitózis a reproduktív problémákhoz, például a meddőséghez is kapcsolódik.

A Parasitology Research folyóiratban 2016-ban közzétett áttekintésben rámutattak arra, hogy az ilyen fertőzések, különösen a protozoák által okozott fertőzések meddőséget okozhatnak mind a férfi, mind a női reproduktív rendszerek befolyásolásával.

Paraziták a szervezetben: mikor kell orvoshoz fordulni?

Paraziták a szervezetben mikor kell orvoshoz fordulniGyanús parazitózis esetén orvoshoz kell fordulni. A fent leírt tünetek mellett más gyakori megnyilvánulások is előfordulhatnak, mint például hasmenés, hányás, láz, anális vagy hüvelyi viszketés, hasi fájdalom.

Mindenesetre az orvos számos diagnosztikai vizsgálatot végez a fertőzés típusának megerősítésére, ezen az alapon pedig a legmegfelelőbb kezelést választja.